инфологистика

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Кампанията по продажби стартира на 10-ти Февруари 2014г. и ще продължи до средата на Декември. Тя...

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

Югоизточна Европа все още прави плахи стъпки в посока устойчиво развитие. Кои са новите...

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

От месец декември 2014г. стартира производството и предла- гането на познатите досега мотокари от...

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Акцент в портфолиото на компанията през 2015г. е предлагането на цялостни логистични решения и...

Пийте повече вода!

Пийте повече вода!

От: Дайна Бойер, корпоративен хранителен експерт в Паркър Ханифин Водата заема две трети от...

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Като представител за България на италианската фирма CARER, „ГОТИ“ ООД предлага на...

 • Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Monday, 14 July 2014 06:53
 • „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  Tuesday, 15 July 2014 13:39
 • „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  Monday, 23 March 2015 12:37
 • Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Thursday, 02 April 2015 08:12
 • Пийте повече вода!

  Пийте повече вода!

  Monday, 06 April 2015 08:17
 • Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

  Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при...

  Monday, 06 April 2015 08:55

Новини

 

 

 

Машиностроителният факултет на ТУ-София с нова CAD-CAM-CAE лаборатория

Дарението включва напълно оборудвана зала с 13 работни станции и безплатен академичен лиценз за Autodesk софтуерни програми за най-съвременно тримерно проектиране.

ТУ Нова компютърна зала за CAD-CAM-CAE обучение беше открита в Машиностроителния факултет на Техническия университет – София на 12 януари. Лабораторията е оборудвана със съдействието на технологичните компании CAD Point – златен партньор на един от водещите производители на софтуер за триизмерно проектиране Autodesk, и BMG – оторизиран софтуерен дистрибутор за България на Autodesk.

 

Дарението включва напълно оборудвана зала с 13 работни станции и безплатен академичен лиценз за Autodesk софтуерни програми за най-съвременно тримерно проектиране - най-вече Autodesk Inventor и AutoCAD, за нуждите на всички студенти в ТУ-София. Машиностроителният факултет вече има няколко подобни зали, но тази е оборудвана с най-новите програми за инженерно проектиране и моделиране, стана ясно на събитието.

 

ТУ Доц. д-р инж. Георги Тонков, заместник-ръководител на катедра „Машинни елементи и неметални конструкции“ в Машиностроителния факултет на ТУ-София посочи, че вече има подготвени преподаватели, но предстои курс на още поне 15 преподаватели, които да бъдат обучени да работят с новия софтуер. Плановете са занятията в компютърната зала да започнат активно от зимния семестър и работните станции и софтуер да бъдат използвани както за лекции, така и за лабораторни и семинарни упражнения и курсови проекти. Доц. Тонков отбеляза, че срокът на договора е 3 години, като първоначалната сума на дарението възлиза на 278 200 лв., но по думите му, залата ще бъде доразвивана и дооборудвана.

Доц. д-р инж. Георги Тонков, заместник-ръководител на катедра „Машинни елементи и неметални конструкции“ в Машиностроителния факултет на ТУ-София. Снимка: Констанца Кадънкова

Доц. Георги Тонков заяви още:

"Като преподавател в областта на „Машинознанието и машинните елементи” аз оценявам високо постижението в Машиностроителния факултет да има компютърна лаборатория от такова високо измерение. Трябва да отбележа, че лабораторията стана факт благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с фирмите CAD Point и BMG.

Благодарение на съвместните усилия в продължение на почти една година между ръководството на МФ в лицето на проф. М. Вичева, ръководството на ТУ – София в лицето на проф. Л. Димитров и преподаватели от кат. МЕНК в лицето на доц. Георги Тонков от една страна и фирмите-дарители от друга, новата съвременна компютърна лаборатория бе оборудвана по този начин с договорката тя да бъде активно използвана по предназначение и периодично осъвременявана ".

Доц. Тонков изказа удовлетворението си от придобивката, тъй като в момента в Машиностроителния факултет само през катедра МЕНК с продуктите на Autodesk се обучават студенти в три направления:

 1. Студентите от машинните специалности извършват проектиране на механични предавки и съединения под формата на курсов проект;
 2. Студентите от специалността „Инженерен дизайн”, както и от новата специалност „Проектиране на иновативни инженерни продукти” (ПИИП) проектират съвременни битови изделия като правят компютърния дизайн и задвижването на различни уреди и инструменти;
 3. Студентите от утвърдената вече във факултета специалност „Инженерна логистика” моделират фабрики, логистични цехове, поточни линии и конвейери със задвижванията към тях и съответното правят оптимизиране по различни параметри.

"Ние сме поели моралното задължение към дарителите, на техния сайт да публикуваме всеки месец поне едно реализирано на практика изделие или най-малко 10 на брой такива изделия за година т. е. за периода на сключения договор, за 3 години ние поемаме ангажимента да проектираме поне 30 функционални изделия, намиращи практическа реализация", подчерта доц. Тонков.

 

 ТУ

 Инж. Юрий Николов, управител на CAD Point, проф. дтн инж. Георги Михов - ректор на ТУ-София, и Георги Харизанов, управител на BMG. Снимка: Констанца Кадънкова

„Наличието на CAD-CAM-CAE лаборатория с компютри, снабдени с най-съвременните софтуерните програми, е само едната страна на учебния процес. Много е важно нашето сътрудничество с преподавателите и ръководителите в Техническия университет да продължи, защото хората са тези, които ще могат да ползват оптимално и пълноценно това, което ние сме предоставили. Затова ние ще помогнем на преподавателите от висшето училище да усвоят тези софтуерни продукти и да се подготвят методически, за да могат да ги преподават, така че тези знания и опит да достигнат до максимален брой студенти – бъдещи професионалисти“, каза Георги Харизанов, управител на BMG.

„Аз завърших тук преди 33 г. Времената много се промениха. Сега има повече възможности пред фирмите, хората, университетите. От друга страна, средата е много по-конкурентна. Надявам се това, което направихме тук, ще допринесе кадрите, създавани от ТУ-София, да бъдат по-конкурентоспособни, и да направи висшето училище още по-привлекателно за учащите“, обясни инж. Юрий Николов, управител на CAD Point.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама