инфологистика

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Кампанията по продажби стартира на 10-ти Февруари 2014г. и ще продължи до средата на Декември. Тя...

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

Югоизточна Европа все още прави плахи стъпки в посока устойчиво развитие. Кои са новите...

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

От месец декември 2014г. стартира производството и предла- гането на познатите досега мотокари от...

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Акцент в портфолиото на компанията през 2015г. е предлагането на цялостни логистични решения и...

Пийте повече вода!

Пийте повече вода!

От: Дайна Бойер, корпоративен хранителен експерт в Паркър Ханифин Водата заема две трети от...

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Като представител за България на италианската фирма CARER, „ГОТИ“ ООД предлага на...

 • Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Monday, 14 July 2014 06:53
 • „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  Tuesday, 15 July 2014 13:39
 • „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  Monday, 23 March 2015 12:37
 • Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Thursday, 02 April 2015 08:12
 • Пийте повече вода!

  Пийте повече вода!

  Monday, 06 April 2015 08:17
 • Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

  Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при...

  Monday, 06 April 2015 08:55

Новини (3)

 Интервю с Олга Василевска – управител на MW LOGISTICA

- Колко души работят във вашата фирма?Olga_Vasilevska_MW_Logistica

MW LOGISTICA e oснована през 2008 година от моя баща, Минко Василевски и за мен е изключителна чест да имам възможност да продължа неговото дело. Нашият екип се състои от десет човека. Част от екипа работи в компанията от нейното основаване. Наложи се да сменя няколко човека, с които за съжаление не мoжех да продължа да си сътруднича. А от миналата година Елица Георгиева се присъедини към екипа ни като съуправител с мен. Много е важен правилният подбор на хората, с които работиш.

- Харесва ли Ви работата?

Изключително много. Браншът е динамичен. Професията е интересна. Тя е обвързана с производството. Носи ми огромно удовлетворение мисълта, че чрез работата си подпомагаме функциониращите производства у нас. Логистиката е важна брънка от производствения процес и неотменна част от него. Тя се занимава както с доставката на суровини така и на готова продукция. В такъв смисъл е важно логистичният процес да е добре организиран, защото в противен случай могат да се провалят много неща.

- Какво е мнението Ви за изнесената (аутсорсваната) логистика и застъпена ли е тя у нас?

В България в последните години имаше сериозни инвестиции за създаване на производствени мощности в сферата на автомобилостроенето- основно на авточасти. Миналата година се създаде клъстър на производителите на авточасти в страната. Това са големи, предимно немски инвестиции. Тези компании използват благоприятните условия у нас и работят изцяло за износ. Суровините и полуфабрикатите са внасят от вън, у нас се обработват и сглобяват, след което се връщат обратно, за да влязат в производствения процес. Това в днешно време е често срещана практика – изнасяне на част от производството. Що се отнася до логистичните процеси, практиката „ just in time” е наложена вече от много години, но първоначално беше въведена от автомобилната индустрия. Ние работим с фирми от този бранш. Основното, което правим за нея е да транспортираме частите от България до логистични хъбове в Германия, а те от своя страна извършват доставките „ just in time”.

- Каква е основната Ви дейност?

Основната ни дейност в момента е обслужването на регулярни групажни линии от Германия към България и обратно. Повечето производители намаляват размерите на пратките, за да оптимизират разходите си за транспорт и склад. Превозват се по – голямо количество по – малки пратки. Фирма като нашата, която може да предложи добро групажно обслужване има добри пазарни позиции. На база на немското дялово участие във фирмата ни от EMONS Spedition имаме добре развита групажна мрежа в Германия. Съвсем скоро започваме развитието и на такава в Полша. Чрез Германия, работим с Франция, със страните от БеНеЛюкс и Холандия. Имаме доставки всяка седмица.

- Бихте ли ни разказали за някои по - голям и интересен проект или клиент?

Имахме например интересна доставка за Церн, Швейцария. Превозихме противотежести, които се произвеждат в България. Всеки месец имаме много интересни казуси, пратки и доставки. Това е част от ежедневието ни. Работим с много, големи и познати фирми, които ни се доверяват, защото сме с дългогодишен опит на пазара. По-атрактивни фирми, с които работим са фирми, които се занимават със строителна химия, с леене на чугун на територията на страната, които имат регулярни пратки.

- Кои са най – интересните товари, който сте превозвали?

Музикалните инструменти са един интересен и специфичен за превозване товар. Превозихме едно старо виолончело.От Германия го доставихме до София. То пристигна в София и собственикът му отпътува с него с влака към Истанбул. Ние се справихме отлично с транспорта му. Всеки месец има интересни товари. Превозвахме мотоциклетите за Световния шампионат по мото крос, който се проведе в зала „ Арена Армеец”. Те се превозват на специални стендове и са укрепени с колани.Доставихме препариран лъв директно до адрес. Той беше в голям сандък и не знаехме какво точно има вътре. Колегата, който достави пратката се върна с много интересна история.

Това са по специфичните доставки. Най – вълнуващи са пратките свързани с производствата в България. Редовно доставямесуровини, химикали и др., по този начин знаем, че участваме впроизводствения процес.

- Какво е Вашето наблюдение, съживява ли се производството в страната?

Миналата година Германо-Българската индустриално-търговска камара, в която членуваме, отчете за пръв път превес на броя пратки по износа над този по вноса от Германия. Обикновено тенденцията винаги е била обратна. Това означава, че производството ни работи и се развива. Както знаем, Германия е търговски партньор номер едно за България. Това за съжаление не означава, че всички фирми работят и просперират. Много често ме питат: „Как върви бизнеса?”. Той върви така както си го наредиш. Ако се бориш за клиенти, за по - добър продукт, имаш добър екип и стратегия, бизнесът върви. Това, че преживяхме една тежка криза, не е оправдание, за да не работим, просто трябва да се адаптираме, преструктурираме и трябва да намерим начин да печелим пазарен дял.

- С какво сте по-добри от другите логистични фирми на пазара? Какво е вашето предимство пред конкуренцията?

На пазара наистина има много логистични фирми. Ние сме спедицията с лично отношение. Всеки един от нашите служители следват това мото. Това означава, че всяка една пратка лично се обслужва от нас. Работата за нас не е някакъв вид конвейер,на който някой се обажда по телефона, без да е ясно кой с кого разговаря, пратката се следи по номер в някакъв сайт и т.н. При нас за всяка пратка има служител, който лично отговаря за нея. На разположение сме по всяко време. Това означава лично отношение. Специалното отношение към клиентите е много важно за нас. Благодарение на него ние растем. В днешно време много се автоматизирахме, всичко е online и човек си мисли: „колкото по технологично развит съм, толкова по-добре”. Както вече казах, за нас човешкият фактор е много важен и с това печелим клиентите си.

- На какви изложения участвате?

В България за мен културата за участия в специализирани изложения не е толкова развита. За съжаление и пазарът ни е малък. За мен участието в едно такова изложение на година е предостатъчно. Участието ни е предимно за имидж. Работим с профилираните издания, които се четат от бизнеса. По този начин успяваме да достигнем до клиентите и информацията за нас да достига навреме там до където трябва. Старая се да съм активна, както в работата си, така и в обществената дейност. Основах и ръководя фондация за професионално ориентиране на ученици WishBOX. Считам, че добре свършената ни работа е най – добрата реклама за нас и не предвижда участие в други изложения през тази година.

- Разполагате ли със собствена складова база?

Да! Разполагаме с шестстотин квадратни метра складова площ. Преди три години MW LOGISTICA се нанесе в търговски център „Европа” там е и складовото ни стопанство.

- Как стигнахте до идеята да основете фондация за професионално ориентиране на ученици?

Това е мая кауза откакто се върнах в България преди четири години. В свободното си време създадох заедно с приятели един доброволчески проект. Обикаляхме училища и информирахме учениците за избора на професия, защото наистина има необходимост от подобна дейност. Учениците нямат представа какво ги увлича, за да продължат образованието си. Нямат информация за съществуващите възможности. Децата правят един много важен избор по един неосъзнат начин, главно на база на препоръката на родителите си. Във висшите учебни заведения попадат млади хора, които не се интересуват от дисциплините, които изучават, не ходят на лекции с интерес и в крайна сметка не работят това, за което са учили. Когато нямаш лична успешна професионална реализация е трудно да си полезен и щастлив член на обществото. Все пак около 80 % от нашия живот преминава на работното ни място. В България младежите са със страхотен потенциал и никой не им помага да го развият.

Започнахме проекта с помощта на над 20 доброволци, после направихме сайт, в който представяме реализирали се хора в България. Тази година основах фондацията WishBOX Мечти в действие заедно с Теодора Зарева, която вече на пълен работен ден развива дейността ни. www.Wishbox.org - това е адресът на уеб платформа, която съдържа, около 60 видеоклипа, които представят различни професии. Представяме например Иван Дойков – продуцент на филма „Под прикритие”, Стела Енева - шампион спортист. Представяме различни хора, които са се реализирали успешно в своята сфера и разказват за професията си от първо лице. Освен това от тази година организираме и събития, на които каним ученици и студенти с цел да ги запознаем с различни професии. На 5 март съвместно с Inter Expo Center проведохме форума „ Аз, инженерът ”, на който събрахме над седемстотин студенти и ученици от цялата страна. Това за нас е голямо постижение. Представихме различни компании от индустриалния бранш. В това начинание влагаме голяма енергия. Екипът ни е от 20 души, които неуморно работят за този проект. Предстои да организираме форум „ Аз, ученикът ” в НДК,където ученици ще представят своите успешни проекти с цел да мотивират своите връстници да се ориентират на време за своето личностно и професионално развитие.

- Как виждате бъдещето на бранша и в частност Вашето?

Тенденциите в сферата на логистиката са малки пратки и точна доставка „just in time”. Все повече производства работят по този начин. Западна Европа остава с най – значим търговски обмен с нашата страна. Голямо развитие за нашия бранш би било кооперирането между спедициите. В Германия, една от ако не най– силната световна икономика има много успешни практики на коопериране.

- Мислите ли, че у нас ще се получи подобна кооперация? Има ли вече положителни практики?

Има фирми, с които работим добре и сме започнали такъв процес на коопериране. Това, считам, че е добър знак за пазара.Явно е, че хората ги има. Аз съм оптимист. Когато се положат усилия, с добри намерения и се работи здраво, няма как да не успеем.

- Защо се върнахте в България?

Винаги съм знаела, че ще се върна. Можех да остана САЩ или Германия и да работя на добра чиновническа позиция. В тези държави много трудно можеш да започнеш бизнес сам, да повлияеш на събитията и да определяш тенденциите. В България обаче има много възможности. В момента макроикономическото състояние е стабилно, данъците са ниски. Ако имаш добра идея и формираш добър екип, можеш да успееш. Аз вярвам, че България е място за мечтатели, за хора с идеи. За това реших да се върна. Има неуредици, има корупция, има много негативизъм и завист, но според мен това не пречи на предприемчивостта. В България човек може да сбъдне мечтите си по - лесно. Светът в днешно време е глобален. Реализацията на идеите не зависи от това, в коя точка на земното кълбо се намираш. Фирмата Уолтопия ООД е един положителен пример. Това е Българска фирма за производство на стени за катерене и е световен лидер в този бранш. Познавам и много млади хора учили в престижни учебни заведения, завърнали се у нас и се чувстват добре – природата ни е хубава, храната ни е здравословна, средата е дружелюбна. Трябва да спрем да мислим песимистично и да се оплакваме. Трябва да се промени, черногледството на българите, това трябва да се промени. Трябва да говорим за хубавите неща в живота ни тези, които се получават. Всеки ден се случват страхотни неща, стартирани от изключителни хора,за които не се говори. Хората за пример са тези, които работят,постигат идеите си и се реализират. Целта на www.Wishbox.org. е да покажем този положителен пример на младежите.

 

 

 

Реклама