инфологистика

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

Кампанията по продажби стартира на 10-ти Февруари 2014г. и ще продължи до средата на Декември. Тя...

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

„ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

Югоизточна Европа все още прави плахи стъпки в посока устойчиво развитие. Кои са новите...

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

„БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

От месец декември 2014г. стартира производството и предла- гането на познатите досега мотокари от...

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

Акцент в портфолиото на компанията през 2015г. е предлагането на цялостни логистични решения и...

Пийте повече вода!

Пийте повече вода!

От: Дайна Бойер, корпоративен хранителен експерт в Паркър Ханифин Водата заема две трети от...

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

Като представител за България на италианската фирма CARER, „ГОТИ“ ООД предлага на...

 • Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Шенкер ЕООД стартира кампания “По-добре с DB Schenker“

  Monday, 14 July 2014 06:53
 • „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  „ЕЕ & ВЕ”, „SMART CITIES”, „LIFTBALKANS” И „SAVE THE PLANET”

  Tuesday, 15 July 2014 13:39
 • „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  „БАЛКАНКАР РЕКОРД” АД пусна на пазара мотокари използващи природен газ

  Monday, 23 March 2015 12:37
 • Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Готови ли сте за бъдещето? Доверете се на Шенкер

  Thursday, 02 April 2015 08:12
 • Пийте повече вода!

  Пийте повече вода!

  Monday, 06 April 2015 08:17
 • Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при ниски оперативни разходи

  Надеждните високотонажни електрокари на италианската фирма CARER, предлагат гъвкави решения при...

  Monday, 06 April 2015 08:55

 

 

 

 Обороти или въртящ момент?


Как правилният избор Ви гарантира фитингите и тръбните съединения във Вашата хидравлична система да работят без течове!


Parker Hannifin, световният лидер в областта на технологиите за задвижване и управление на процеси, предлага на партньорите си иновативни решения и продукти за изграждане на хидравличните им системи. Паралелно с това разработва и ефективни програми за правилната им поддръжка и безопасна работа.
При монтажа на тръбните връзки в една хидравлична система винаги възниква въпросът как те да бъдат натегнати за да се гарантира херметичността им!

I. Обороти или въртящ момент?

Въпросът е - всъщност има ли значение коя от двете техники ще изберем?
Да разгледаме ситуация, в която трябва да затегнете тръбна връзка, изработена с цолова резба по американски стандарт за пренос на флуиди под налягане - NPTF. Препоръката за правилния й монтаж е да бъдат направени определен брой оборота, а не затягане с определена сила. Вие обаче разполагате само с динамометричен ключ! В друга ситуация имате пред себе си тръбна връзка изработена с метрична резба, при която препоръката за правилния й монтаж е да бъде затегната с определена сила, а не да се направят определен брой оборота. За съжаление, в момента не разполагате с динамометричен ключ! Губите време! Неизбежно изниква
въпросът - не е ли достатъчно, просто да навиете фитинга максимално стегнато и това да гарантира сигурността на връзката?

Краткият отговор на въпроса е - има значение. Ето защо.
В случай на натягане с динамометричен ключ ние използваме пресмятания, които определят какво усилие може да понесе резбата на една хидравлична връзка без да бъде повредена. Натягането на фитинга с по-малка или по-голяма сила може да доведе до теч на тръбната връзка. Ако съединението е затегнато с по-малка сила, това твърдение най-вероятно Ви звучи логично – незатегнатият фитинг може да доведе до теч, но в същото време вероятно Ви се струва нелогично да има теч при тръбна връзка, която е затегната с по-голяма сила. Когато затягате един фитинг в някои случаи всъщност деформирате метала, което може да увреди резбата, а понякога и целия фитинг, с което да го направите негоден за повторна употреба. В други случаи, в резултат на престягането, О-пръстенът може да бъде деформиран и част от него дори да навлезе във вътрешната резба на съединението, с което да бъде компрометирано уплътнението на тръбната връзка. Също така, ако О-пръстенът е стар или сух, под въздействие на по-голямото усилие, той може да се напука и да остави фитинга без необходимото уплътнение и отново да създаде риск от течове. Така изброените причини се отнасят в пълна сила и за съединенията, при които се изисква затягането им да се извършва с определен брой обороти.
В общия случай, когато някой се приема за майстор в монтажа на тръбни съединения и при затягането им разчита единствено на усета си и правилната си преценката, със сигурност тръбните съединения, изработени от него ще бъдат затегнати с по-голяма сила и с повече обороти от предписаните.


II. Обороти и момент на сила/ въртящ момент - кое какво означава?
1. Обороти - когато е предписано затягането на тръбна връзка да е с брой обороти, в указанията ще видите малка цифра – в повечето случай не по-голяма от 3. Тя е свързана с два метода на навиване, които не изискват използването на динамометричен ключ:
• TFFT (Turns From Finger Tight) е цифрата, отговаряща на броя пълни завъртания на фитинга, препоръчани след като сте стегнали връзката на ръка - без използване на инструменти!
• FFWR (Flats From Wrench Resistance) или още наречен “Flats” метод е препоръчаният брой повърхности на гайката, които трябва да преминат през определена точка, след като бъде регистрирано съпротивление на инструмента* при завиването на гайката.

(*) За да бъде дефинирана по-прецизно точката на съпротивление на инструмента се препоръчва, след като гайката се навие на ръка да се дозатегне с инструмент, като се използва минимално усилие – до около 3.5 Нм. От тази позиция се започва донатягането на гайката с инструмент, като се следват предписаните от производителя препоръки за броя повърхнини на гайката, които трябва да преминат през тази точка. За повърхнина на гайката се приема всяка една от равнините на хексагона й, които по отделно представляват 1/6 оборот.

2. Момент на сила или въртящ момент - въртящият момент е мярка за сила. При хидравличните връзки, това е силата на завъртане, използвана за затягане на гайката, в общия случай приложена от динамометричен ключ. Препоръчаната стойност на въртящия момент е мярка за максималната сила за затягане на тръбната връзка, необходима, за да се гарантира, че фитингът е затегнат достатъчно. Въртящият момента се измерва в нютон-метър (N m).


Въртящият момент e важен, защото Ви помага да знаете колко натегната трябва да бъде една тръбна връзка, когато системата Ви работи при по-високи налягания.


III. Практически съвети
За да Ви облекчим в избора, кога да използвате един или друг от тези два метода за монтаж на тръбни връзки, по-долу ще Ви дадем няколко указания за различните видове фитинги, които се използват в хидравличните системи!
1. Тръбни съединения с цолова резба (BSP, NPT, NPTF)
Препоръчва се при монтажа им да се спазват определения брой завъртания на гайката (TFFT), предписани от производителя.

 TFFT

 

 

 

 

 

 

Поради конусообразната форма на тези фитинги е особено важно никога да не бъдат пренатягани. Повече от всеки друг фитинг те могат да бъдат увредени от презатягане: увреждане на резбата или дори пропукване, могат да доведат до течове и да направят невъзможна повторната употреба на фитинга. Поради тази причина при монтаж на тези фитинги се препоръчва да се използва TFFT методът.


Важно: Някои специални препоръки при монтаж на фитинг с цолова резба:
• Бъдете сигурни, че сте постигнали предписаното позициониране на фитинга.
• Никога не разхлабвайте връзката, за да постигнете желаната позиция на фитинга.

2. Тръбни съединения с развалцована тръба JIC 37° (JIC 45°, JIS 30°, Komatsu)
Препоръчва се при монтажа им да се спазват определения брой завъртания на гайката, предписани от производителя. При монтажа на тези съединения, уплътнението им се извършва чрез контакт метал-в-метал на престърганата под определен ъгъл конусна част на нипела и развалцования под същия ъгъл край на тръбата.

JIC37

 

 

 

 

Контактът метал-в метал може с времето да деформира носовата част на фитинга и да застраши повторната му употреба. При презатягане проблемът дори може да се усложни. Ето защо за монтажа на този тип фитинги се препоръчва метода FFWR.
Важно!
Когато достигнете точката на съпротивление на инструмента с перманентен маркер надлъжно маркирайте гайката и след това го продължете и върху нипела. След което дозатягате гайката с броя предписани от производителя повърхнини, които трябва да преминат през маркировката, направена от Вас върху нипела. Когато достигнете необходимото натягане на гайката, в това положение, продължете вече направената от Вас маркировка върху гайката и върху нипела.


Тези маркировки ще Ви осигурят две важни функции:
 Позицията на двете маркировки Ви служат за бърза проверка, дали фитинга е бил затегнат достатъчно.
 Вторият маркер върху нипела показва дали фитингът се е разхлабил по време на работа. При повторен монтаж, окончателното затягане на гайката трябва да бъде извършено до позиция по-нататък от този маркер, за да се създаде достатъчно уплътнение на фитинга.

JIC37

3. Всички тръбни съединения с врязващ се пръстен (ЕО, ЕО-2)
За този тип тръбни връзки и фитинги се препоръчва методът FFWR. Ако фитингите са пренатегнати повторната им употреба може
да създаде проблем.

JIC45

 

 

 

 

4. Фитинги с челно уплътнение с O-пръстен
Фитингите с челно уплътнение с O-пръстен трябва да бъдат натягани с динамометричен ключ до указаните стойности. Причината е в това, че уплътнението на връзката се осъществява само от О-пръстен, изработен от еластомер и контакта му в металната повърхност на тръбата и на фитинга.

O-ring

Липсата на контакт метал-в-метал означава, че при монтаж на фитинга само О-пръстенът се деформира. Този метод на уплътнение е много надежден и при монтаж на фитинга с предписаните стойности на въртящия момент всеки път гарантира уплътнението на тръбната връзка без течове

5. Всички видове щуцери с метрична резба

Щуцер

Всички видове фитинги от този тип трябва да бъдат натягани с динамометричен ключ до указаните стойности. Подобно на фитингите с челно уплътнение с O-пръстен, и тук уплътняването се постига с O-пръстен и презетягането на връзката може да доведе до увреждане както на фитинга така и на уплътнението. Това идва да каже, че трябва да се внимава и да се затяга връзката само с въртящ момент до предписаните стойности.
Презатягането може да доведе до увреждане на фитингите и/или уплътнението, напукване и в крайна сметка компрометирате на херметичността на връзката.
Разбирането Ви на разликите между натягането с обороти или с динамометричен ключ означава, че никога няма да се двоумите при монтиране и повторен монтаж на тръбните връзки в хидравличната Ви система и ще я поддържате без течове с години напред. 

 За повече информация вижте


Подробни инструкции на Паркър за монтаж
http://www.parker.com/Literature/Tube%20Fittings%20Division/Assembly_Installation.pdf


Статията „Колко пъти можете да монтирате една хидравлична тръбна връзска“
http://blog.parker.com/how-many-times-can-i-reassemble-ahydraulic-fitting


Линк към оригиналния текст на статията
http://blog.parker.com/turn-vs-torque-how-making-the-rightchoice-keeps-your-hydraulic-fitting-connections-leak-free

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама